Kotivara: Ruokaa ja juomaa 72 tunniksi

Kotivara

Kotivara on olennainen osa omatoimista varautumista, joka auttaa sinua selviytymään luonnonkatastrofien, sairastumisten ja muiden odottamattomien tilanteiden aiheuttamista häiriötilanteista. Viranomaisten ja järjestöjen yhteistyössä antamien suositusten mukaan kotivaran tulisi kattaa ruoka- ja juomatarpeet koko perheelle vähintään 72 tunniksi.

Kotivara ei ole irrallinen hätävarasto, vaan siinä olevia tuotteita käytetään ja kierrätetään säännöllisesti. Ruokavarojen koostamisessa suositellaan valitsemaan sellaisia tuotteita, joita käytetään muutenkin päivittäisessä ruoanlaitossa, mikä varmistaa niiden kierron ja minimoi ruokahävikin syntymisen.

Kotivaralle suositeltavia tuotteita:

Veden tärkeys:

Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä. Pullotettua vettä onkin hyvä pitää kotona aina varalla. Lisäksi vettä tarvitaan mm. ruoanlaittoon, hygieniaan ja WC:n huuhteluun. Kokonaisvedentarve on 1–2 ämpärillistä henkeä kohti vuorokaudessa.

Mikäli vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä, joista vesivarastoja voi täydentää. Tätä varten kotoa onkin hyvä löytyä kannellisia astiooita , joissa vettä on helpp kuljettaa ja säilyttää.

Muita välttämättömiä tarvikkeita:

On myös hyvä harkita vaihtoehtoja sähkölämmitykselle ja varmistaa, että kodissa on toimiva radio, joka toimii paristoilla tai akulla, jos sähkökatko sattuu.

Kotivara on investointi turvallisuuteen ja mielenrauhaan poikkeustilanteissa. Sen avulla voit olla valmiina vastaamaan erilaisiin haasteisiin, joita elämä saattaa eteesi tuoda.

Myrskyyn varautuminen: Toimintaohjeet poikkeustilanteissa

Myrskyyn varautuminen vaatii ennakointia ja toimintaa ennen myrskyä. Lue toimenpiteistä joilla voit varautua myrskyyn.

Kuinka toimia hätätilanteessa: Soita 112

Hätänumeroon 112 soittaminen on ensisijainen tapa pyytää apua kiireellisissä hätätilanteissa. Ohjeita hätänumeroon soittamiseen.

Kuinka toimia tulipalotilanteessa

Tulipalotilanteessa nopeat ja oikeat toimintatavat voivat pelastaa henkiä ja säästää suuremmilta vahingoilta.

Alkusammutus tulipalon syttyessä

Opi reagoimaan erilaisiin palotilanteisiin ja ehkäise vahinkojen laajenemista tehokkaalla alkusammutuksella.

Kuinka toimia liikenneonnettomuuspaikalla

Lue kuinka toimia nopeasti ja vastuullisesti liikenneonnettomuuspaikalla varmistaaksesi tilanteen hallinnan ja auttaaksesi loukkaantuneita.